Schimmels moeilijk?

Schimmels moeilijk?

Schimmels moeilijk?

Is het groeien van schimmels moeilijk?

Nee, het is zelfs niet noodzakelijk..!

Om dit te begrijpen moeten we eerst een vraag stellen:

Wat gebeurt er eigenlijk in een compost thee brewer. Bijvoorbeeld de oude brewer?

Het is simpel. In compost wonen verschillende organismen die samen het compost voedselweb vormen. Als de compost rijp is dan is dat voedselweb uitgebalanceerd. De organismen vormen samen de compost zoals wij die zien. Op het moment dat de compost in water wordt geplaatst zullen sommigen van die organismen aan water deeltjes vastklampen en daardoor in de oplossing drijven. De meerderheid van de compost valt echter naar de bodem en doet daar verder niets totdat we daar mechanisch iets aan doen. We kunnen roeren, blazen, pompen. Van alles om de boel maar in oplossing te krijgen.

Nu komt het:

Op het moment dat er voedsel van enige soort aan het water wordt toegevoegd dan gaan de organismen daar van eten. Die gaan zich vermeerderen. Bacteriën doen dat het eerst en het snelst. Tussen 18 en 24 uur hebben die hun piek bereikt. Ze vreten dan ook alle schimmeldraden op die uit de compost zijn gekomen. Als er dan geen voedsel meer is gaan de sterkste eerst nog als kannibalen te werk met de zwakkeren. Dat kan nog 1 tot 2 dagen duren. Daarna gaat het overblijfsel slapen. De diversiteit is na 48 uur al aanzienlijk afgenomen (zie afbeelding hieronder). Indien de brouw niet wordt belucht wordt het anaëroob..!

Als de bacteriën eenmaal slapen krijgen de schimmels een kans. De sporen hebben eerst een dag of 2-3 nodig om goed te kunnen kiemen. Nu kun je die ontluikende schimmelsporen gaan voeden. Er is weinig of geen gevaar meer voor bacterie vraat dus de schimmels gaan langzaam groeien. Intussen staat je apparaat al 3 dagen lucht te blazen. Bij sommige apparaten zoals de oude brewers duurt dat dan 5-6 dagen...!

Kan het ook anders dan?

Ja natuurlijk kan het anders. Sterker nog, het moet anders. Al dat voeden met sloten voedsel is best aardig, maar totaal achterhaald. Het gaat immers om diversiteit en niet om kwantiteit. Schimmels in goede rijpe compost hebben korte metten gemaakt met de voor hun belangrijke voedingstoffen. Die bestaan voornamelijk uit cellulose en lignines. Bacteriën kunnen daar niks mee dus het is exclusief schimmel domein.
Als ze die bronnen in het compostproces hebben opgemaakt dan gaat de plant, want dat is een schimmel tenslotte, naar een nieuw stadium in zijn levensproces. Er worden nu massa's sporen gevormd. We hebben het hier over miljarden. Sommigen zo klein dat we ze slechts met 1000x vergroten als piepklein stipje kunnen zien. Deze worden door de gehele massa compost verspreid, wachtend totdat ze met de compost op hun plaats, de bodem, terecht komen waar ze opnieuw kunnen groeien.

Als je nu die sporen in suspensie brengt in een thee dan hebben ze drie dagen nodig om te kiemen. Daarna gaan ze groeien. Het doel is immers om ze te hebben. Zoals gezegd doen sommigen daar 6-8 dagen over. Wauw, geweldig. Alleen raken we ook hier weer de diversiteit kwijt.

Als je de nieuwe Xtractor gebruikt, heb je na 8 uur niet alleen schimmeldraden.

Je hebt ook aanzienlijke massa's sporen..! En je hebt de diversiteit..! Kan het logischer..?

Gemak dient de mens...!